Minröj

Inställningar

rutor
rutor
%
Detta kvalificerar som ett stort minfält.
Begränsa minfältets storlek i webbläsaren.
pixlar
pixlar

ms

Topplistor

Snabbast på minfält

 

Spelet går ut på att röja ett minfält utan att detonera någon av minorna. Det finns många varianter av minröj-spel men det mest kända är nog MS Röj som följde med tidigare versioner av Windows. Det som speciellt utmärker Minröj på den här sidan är att alla minfält skapas slumpmässigt, men på ett sådant sätt att det alltid är möjligt att komma fram till en lösning utan att behöva gissa.

Spelregler

Spelplanen består av ett rutnät där vissa rutor innehåller minor. Till en början är rutornas innehåll okänt. För att avslöja innehållet i en ruta klickar man på den.

Vinner gör man när alla rutor, som inte innehåller minor, har avslöjats.

Markera minorna med flaggor ⚑

Genom att studera siffrorna som anger hur många minor rutorna gränsar till kan man räkna ut vilka rutor som innehåller minor. För att lättare hålla reda på var minorna är kan rutorna markeras med flaggor. Det skyddar även mot oavsiktliga klick eftersom det inte går att avslöja innehållet i en ruta så länge den är flagg-markerad.

Flaggorna kan placeras ut (och tas bort) genom att högerklicka på rutorna med muspekaren. Om man använder en pekskärm håller man istället fingret nedtryckt tills flaggan blir synlig. Tiden för hur länge fingret måste hållas nedtryckt kan ändras bland inställningarna.

Snabba tider läggs till i topplistan

Man måste inte jäkta när man spelar Minröj. Att försöka klura ut lösningen i sin egen takt kan vara en rolig och avkopplande fritidssysselsättning som dessutom ger hjärnan bra träning, men för den som är mer tävlingsinriktad kan det vara en utmaning att försöka använda så lite tid som möjligt. Om ens tid är bland de 10 bästa för dagen får man möjligheten att lägga till sitt namn i topplistan.

Det finns tre olika topplistor beroende på hur stort minfält som används.

Ett ytterligare krav som gäller för samtliga storlekar är att antalet minor inte får vara fler än 40 %.