Kasta tärning

Hittar du inga tärningar? Hur ska du då kunna spela ditt favoritsällskapsspel? Du blir nog tvungen att gå hela vägen till affären och köpa ett paket tärningar. En annan lösning på problemet är att helt enkelt använda tärnkastningsverktyget på den här sidan.

Tärningar används i en mängd populära sällskapsspel för att ge spelet ett inslag av slump och tillfällighet. I spel som t.ex. schack där inga tärningar används finns det en stor risk att den bäste spelaren vinner varje gång. De som tillverkar sällskapsspel lägger ofta till tärningskast i spelet för att jämna ut skillnaderna mellan nybörjare och mer erfarna spelare så att alla ska känna att de har en rimlig chans att vinna.

Den vanligaste tärningen har sex sidor numrerade från ett till sex med hjälp av prickar, och summan av två motsatta sidor är sju. Vissa spel använder andra sorters tärningar med ett större (eller mindre) antal sidor. Tärningar med många sidor har ofta talen utskrivna med siffror istället för prickar eftersom det kan vara svårt att se direkt hur många prickar det är om de är för många. En nackdel med att använda siffror är att man ofta tvingas vända rätt tärningarna om man inte vill läsa dem upp och ner.

Det finns begränsningar i hur många sidor en riktig tärning kan ha. Om tärningen har för många sidor är risken att den inte blir tillräckligt stabil. Det ställer även större krav på att underlaget är jämnt så att inte tärningen blir liggandes i ett mellanläge. När tärningskast genereras på konstgjord väg med hjälp av en dator finns inga av dessa begränsningar. Verktyget kan hantera tärningar med tusentals sidor om så önskas, men tal större än tolv visas alltid med siffror oavsett inställning.

I vissa spel är summan av alla tärningar det enda som betyder något. Det innebär dock inte att man kan byta ut flera tärningar mot en tärning med fler sidor eftersom det skulle påverka sannolikhetsfördelningen. För en tolvsidig tärning är alla utfall 1-12 lika troliga, men för två sexsidiga tärningar är mittentalen mest troliga och att summan ska vara ett är inte ens möjligt.

Liknande verktyg

Kommer ni inte överens eller kan du bara inte bestämma dig? Låt slumpen avgöra med krona eller klave.
Skapa en virtuell lottskål och dra slumpmässigt lotterna ur skålen en efter en.