Singla slant

När du singlar slant här kan du vara helt säker på att allt går rätt till. Båda sidor av myntet har lika stor chans att komma upp, oberoende av föregående utfall. Många personer blir misstänksamma när de ser att samma sida kommer upp flera gånger i rad men detta är helt enligt sannolikhetens regler. Sannolikheten att få upp samma sida minst 5 gånger i följd vid 20 slantsinglingar är hela 45 %, vilket är mer än vad de flesta förväntar sig. I det långa loppet brukar det dock jämna ut sig så att fördelningen blir ungefär lika.

Slantsingling används ofta för att välja mellan två olika alternativ. Två personer som inte kommer överens kan välja att singla slant för att avgöra vem av dem som ska få bestämma. Många lagsporter inleder matcherna med slantsingling för att avgöra vilken sida som lagen ska börja spela på och ibland även för att bestämma vem som ska börja med bollen. För att undvika fusk bör slanten singlas av en oberoende tredje part och alla bör vara överens om vad som gäller före slanten singlas. När du använder verktyget på den här sidan finns därför möjligheten att skriva in ett namn eller en förklaring på vad som ska hända när myntet visar krona eller klave.

För att utfallet ska bli slumpmässigt är det viktigt att myntet kastas upp på ett sådant sätt att det hinner rotera tillräckligt många gånger. Ofta används tummen och pekfingret för att "snärta" upp myntet i luften. Myntet faller sedan till marken eller fångas i handflatan. En annan vanlig variant är att fånga myntet med handen och sedan snabbt lägga det upp och ner på baksidan av den andra handen.

Myntets sidor brukar kallas för krona och klave. Krona är myntets framsida där kungen ofta finns avbildad. Klave är myntets baksida och visar hur mycket myntet är värt. Det är en vanlig missuppfattning att krona är den sida som har en eller flera kungakronor men detta stämmer oftast inte. Vissa mynt har dessutom kronor på båda sidor.

Liknande verktyg

Om valet står mellan fler än två alternativ kan du dra lott istället för att singla slant.
Slå en eller flera tärningar samtidigt. Du väljer själv hur många sidor tärningarna ska ha.